God Toiletskik

Brug ikke toilettet som skraldespand.

Verdens Toiletdag er en officiel international FN ’overholdelsesdag’ som er iværksat for at inspirere til handling og til at tackle den globale sanitetskrise. På verdensplan lever 4,5 milliarder mennesker uden ’sikkert forvaltet sanitet’, og omkring 900 millioner mennesker praktiserer såkaldt ’åben afføring’.

Sådan er det heldigvis langtfra i Danmark, men selv i vores civiliserede samfund giver toiletbesøg jævnligt anledning til problemer for spildevandsselskaberne. Derfor har Guldborgsund Forsyning valgt at benytte Verdens Toiletdag til at sætte fokus på, hvad folk putter i WC’et. Eller rettere sagt: Hvad de ikke må smide i toiletterne.

Dårlig toiletskik koster millioner

”Det koster de danske spildevandsselskaber et større tocifret millionbeløb i ekstra omkostninger om året at fjerne propper i kloakkerne og de tilhørende pumpestationer og pumper,” forklarer Niels Rasmussen, der er produktionschef i Guldborgsund Forsyning.

”Alene i vores forsyningsselskab bruger vi årligt ganske betydelige summer på at afhjælpe problemerne. Ofte når vi at få sendt en mand ud og redde en pumpe, inden den brænder helt sammen. Men det sker alligevel relativt tit, at en pumpe bliver smadret, og så koster det 30-50.000 kr. til en ny pumpe.”

Gulvklude og fiberklude er de største syndere.

Nogle af de største syndere er gammeldags gulvklude og fiberklude, som jævnligt giver anledning til problemer. Selvom pumperne er forsynet med knive, så kan klude være så genstridige og sejlivede, at de alligevel vikler sig ind i pumpen og får den til at gå i stå og brænde sammen. Og selv små emner som vatpinde og cigaretskodder kan være fatale for en pumpe.

”Men der er i øvrigt næsten ingen grænser for, hvad forsyningens folk finder i spildevandssystemet – lige fra mobiltelefoner og andre elektronikapparater, tøj, ringe og andre smykker til briller, tandproteser og sågar pengesedler,” siger Niels Rasmussen.

Brug ikke toilettet som skraldespand

”Kun det, som man har spist og drukket samt toiletpapir bør ende i toilettet,” pointerer Niels Rasmussen. ”Altså rent ud sagt: Lort, pis og papir, som vi tidligere har fremhævet i kampagnen ’Kun 3 ting i dit lokum’. Men det er også OK at ørle i toilettet efter en god aften i byen.”

”Ellers skal alt andet smides i skraldespanden – fra vatpinde, vat, bleer, tamponer, trusseindlæg, engangsvaskeklude og vådservietter til hår, kondomer og cigaretskodder.”

Det er naturligvis også uacceptabelt at skylle medicinrester ud i toilettet. Især hormonpræparater kan forstyrre og forandre fiskenes genetik, når medicinresterne før eller siden ender i vandløb, søer eller havområder.

Vær også opmærksom på køkkenvasken

Man bør heller ikke tømme madolie ud i kloakken, fordi det størkner og skaber fedtpropper i kloaksystemet. Hæld i stedet fedtet eller madolien i fx en overskåret mælkekarton. Lad olien køle af og smid det hele i restaffaldsposen, så det efterfølgende bliver brændt sammen med dit øvrige restaffald og dermed bidrager til at skabe varme og elektricitet.

Kontakt Guldborgsund Forsyning

Skriv til os, hvis du har spørgsmål. Vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt.

Kontakt Guldborgsund Forsyning
Spørgsmålet vedrører: